Experiències ThinkIn 3D Mataró: Firechip, una start-up que dissenya maquinari per a IoT

Alex Salas és l’emprenedor que hi ha darrere de Firechip, una start-up de disseny i venda de maquinari i terciarització de la seva fabricació. Encara que està ubicat físicament a Barcelona, darrere d’aquest projecte s’amaguen una trentena més de persones arreu del món sota la forma d’una Joint Venture, una xarxa de persones que col·laboren enfocades a la indústria 4.0 i la transformació digital de la producció. Des de fa uns mesos, Firechip està incubada a ThinkIn 3D, on aprofita tots els recursos de l’acceleradora de fabricació additiva per a desenvolupar un projecte empresarial sòlid.

Què és Firechip?

És una start-up que s’encarrega de dissenyar maquinari per una altra empresa que li canvia el nom per a vendre-ho al client final. Et poso un exemple perquè s’entengui millor. Imagina una marca reconeguda que vengui portàtils i tauletes. Aquesta empresa pot tenir capacitat per a dissenyar 5 portàtils i tauletes, però en el mercat en realitat està venent més de 20 models diferents. Per a augmentar el seu catàleg, aquesta marca compra dissenys de tercers i adquireixen l’exclusivitat d’aquest model de tauleta o ordinador per a un determinat territori. Firechip som aquest fabricant de disseny original, estem entre l’industrial del xip i la marca que ven el producte al consumidor final.

Component digital
Component digital

Quan es va crear el projecte?

Som una start-up creada fa 3 anys. En aquell moment vaig decidir engegar una Joint Venture amb altres persones que havien registrat empreses amb un àmbit similar. Actualment som 30 persones distribuïdes per tot el món, i col·laborem entre nosaltres en els projectes on sigui necessari. Per exemple, jo puc solucionar un recurs per a un projecte que no és propi i ells em facturen internament. Som una xarxa de col·laboració d’empreses.

Quin tipus de productes desenvolupeu?

Actualment estem desenvolupant el catàleg i l’empresa en si, per la qual cosa anem obrint departaments en funció de les necessitats que detectem, però sempre enfocats a la Internet of Things (IoT) d’ús massiu. Ara mateix comptem amb tres departaments: IoT per a Smarthome, Internet of Vehicles (IoV) i Internet of Underwater Things (IoUT). A partir d’aquí, i durant els pròxims 6 mesos, treballarem en el desenvolupament del departament d’Industrial Internet of Things (IIoT) & Smart City per a desenvolupar productes com ara mesuradors d’aigua intel·ligents per a les llars, de manera que les empreses subministradores no hagin de validar el consum de manera presencial.

Quines tasques esteu desenvolupant a la incubadora?

Quan vam accedir al Programa d’Alt Rendiment, al mes d’abril, havíem planificat sortir al mercat en 2 anys. Però com estem traient el màxim profit de ThinkIn 3D i ens estan ajudant en el desenvolupament del catàleg i de l’empresa en si, potser podríem sortir fins i tot abans.

irechip, una start-up de disseny de maquinària amb un ús intensiu de la fabricació additiva
L’Alex, de Firechip

Quin paper juga la impressió 3D a Firechip?

Tots els equips que fabriquem tenen una carcassa de plàstic. Així doncs, abans de fer un mecanitzat per a manufactura el prototipem, i aquí és on la impressió 3D té tot el sentit, perquè ens dona molts avantatges. En el cas de tirades llargues, prototipar les carcasses ens permet validar el disseny abans de produir un motlle que té un cost molt elevat. I en el cas de lots de producció més baixos, fem servir la impressió 3D per a crear la carcassa final. Però també utilitzem la fabricació additiva per a mostrar al client com es veuria un producte que ja es ven en un determinat país però que vol comercialitzar en un altre territori amb un aspecte diferent.

Per què vas decidir incubar-te a ThinkIn 3D?

Ara mateix, mentre estem desenvolupant el nostre catàleg de productes, ens enfoquem a oferir molt bona qualitat a un preu competitiu. Com sabem que en aquests cinc anys l’empresa no generarà guanys perquè ho reinvertim en eines, ThinkIn 3D és de gran ajuda precisament perquè ens permet aprendre, utilitzar l’espai de treball compartit i prototipar a un cost simbòlic. I això ens ajuda a continuar reinvertint en recursos per a Firechip. Dit de forma planera, l’acceleradora ens permet estalviar costos i tenir una infraestructura més gran mentre anem adquirint nous coneixements.

Firechip desenvolupa maquinari enfocat a la IoT

Què li diries a una altra start-up que es plantegi incubar-se?

Li diria que tregui tot el profit possible a ThinkIn 3D, perquè l’acceleradora et dona l’oportunitat de desenvolupar-te i créixer com a professional, a més de créixer en el món de l’emprenedoria. És la manera d’accedir als recursos necessaris per a desenvolupar el teu propi projecte i poder tenir una empresa que facturi quantitats importants.

Com veus Firechip d’aquí a cinc anys?

Jo em veig en un edifici propi a Barcelona, amb enginyers que desenvolupen un catàleg extens de productes per al mercat internacional i sent una empresa potent amb presència en borsa. Amb un pressupost elevat per a I+D que ens permeti avançar-nos per a idear productes que a futur tindran una gran demanda arreu del món.