Experiències ThinkIn 3D Mataró: 3Dtres, un projecte d’artesania digital

3DTres és una empresa de Valls formada per tres joves emprenedors que, durant la pandèmia, van començar a comercialitzar un producte que ha tingut molta acceptació entre el seu públic final. Com es pot entreveure en el seu nom, van néixer amb la tecnologia de fabricació additiva en el seu core, però en aquests anys han anat ampliant la gamma de productes i, també, les tecnologies emprades. A principis de 2023 van descobrir ThinkIn 3D Mataró i van veure totes les possibilitats que la incubadora els podia aportar a l’hora de consolidar i escalar el seu projecte. Hem parlat amb Paula Secall, directora de Marketing i comunicació, perquè ens expliqui què és 3Dtres i quina està sent la seva experiència en l’acceleradora de fabricació additiva.

En què consisteix 3Dtres?

Som una empresa de Valls que ens dediquem a crear artesanies mitjançant impressores 3D  amb PLA i màquines làser amb les que gravem fusta. El projecte que duem a terme se centra en dos aspectes: d’una banda, en la cultura popular catalana i, de l’altra, en la personalització. Per exemple, fem figures de gegants, skyline de diverses ciutats, clauers, ara també hem tret una col·lecció de tote bags i bosses, etc. Tots els nostres productes són una bona opció tant per regalar com per adquirir per a un mateix.

Per què vau escollir la cultura catalana com a àmbit de treball? 

Si vas a Barcelona, trobes milions de souvenirs de l’skykline de la ciutat o de molts altres elements culturals. En canvi, en altres ciutats que també són grans però no són tan centrals com Tarragona, Mataró, Valls…, no trobes aquest tipus de productes, malgrat són ciutats que també viuen molt la seva cultura popular. Arrel d’això, vam trobar una oportunitat de fer aquest tipus de marxandatge.

I la personalització també fa diferencial la vostra proposta…

Sí. Per exemple, un dels nostres productes estrella són unes làmines impreses en 3D sobre la base d’una imatge. La gent ens envia una fotografia, nosaltres dissenyem la silueta de la imatge i la imprimim en 3D. Llavors es converteix en un quadre totalment personalitzat, i funciona molt bé per regalar.

El que feu és una fusió entre tecnologia i artesania?

Nosaltres en diem artesania digital. D’una banda perquè utilitzem eines digitals, i de l’altra perquè també fem servir eines tradicionals i, a més a més no produïm en massa. De fet, fem un per un els productes que comercialitzem. Per això també és un procés molt artesà i sostenible, perquè només fem allò que necessitem.

Com va sorgir el projecte?

Tot va començar fa uns dos anys. La Marina, que estudiava enginyeria de disseny industrial i el Xavier, que estava cursant una FP, van adquirir impressores 3D per tenir a casa, perquè els interessava molt aquesta tecnologia. Durant els mesos de pandèmia tots dos van voler ajudar, i es van posar a produir unes tires per agafar les mascaretes que repartien als hospitals. Arrel d’allò es van plantejar fabricar alguns productes com clauers, etc., per vendre’ls, i és així com van constituir l’empresa, que en aquell moment es va dir 3Ddos. Al poc temps les vendes es van incrementar molt, i van pensar que els mancava suport en la part de màrqueting i comunicació. I aquí és quan vaig entrar jo i vam passar a ser 3Dtres.

Quin paper juga la fabricació additiva a 3Dtres?

Va començar sent un paper central totalment. De fet, 3Dtres significa la tecnologia de fabricació additiva, els tres socis i, tot junt, com que som de Valls, remet a la nomenclatura dels castells. En un principi només teníem impressores 3D i a mida que el projecte va anar creixent la gent ens va començar a demanar altres coses. Per exemple, les làmines en 3D agraden molt, però les figures sense la base de fusta no tindrien sentit.

Quina tasca esteu desenvolupant a ThinkIn 3D Mataró com a incubats?

Estem dins del Programa d’Alt Rendiment des de fa dos mesos, on fem sessions teòriques digitalment i també treballem sessions de mentoria personalitzades: tenim paquets d’hores per poder treballar amb experts en diferents àmbits en funció de les nostres necessitats. A més a més, podem anar físicament a les instal·lacions de l’acceleradora per prototipar amb l’equipament que tenen i garantir que cada idea és viable.

Com va començar la col·laboració?

Inicialment vam fer una feina d’identificar necessitats i punts de millora a 3Dtres. Per exemple, un dels aspectes on volem treballar és en el finançament i l’accés a ajudes concretes. Però a nivell tècnic també tenim un suport molt personalitzat, perquè un dels experts tecnològics vindrà a visitar les nostres instal·lacions per mirar com podem optimitzar la nostra maquinària.

Què us ha aportat més valor en la incubació dins el ThinkIn 3D Mataró?

D’una banda, per nosaltres és molt important saber que tenim suport per mitjà del mentoring, que per qualsevol dubte que tinguem a nivell tècnic, de finançament, de màrqueting, etc., tenim un acompanyament i de seguida ens posen en contacte amb persones expertes que ens poden ajudar. I, evidentment, el fet que podem testejar amb l’equipament que tenen. També és cert que a través del ThinkIn 3D fas molts contactes, pots establir vincles amb altres empreses i fas xarxa mentre et dones a conèixer. Al final, tenim un suport 360: en tots els àmbits que ens són necessaris i amb experts en cada matèria concreta.

Paula i Marina preparant l'enviament d'alguns productes

Hi ha algun repte que voldríeu aconseguir en acabar la incubació?

Potser el fet d’explorar nous nínxols de mercat, sempre tenint en compte que som artesans, de manera que tampoc podem créixer molt. No tindria massa sentit per la manera com treballem.

Què li diries a un emprenedor o empresa que s’estigui plantejant entrar a un programa del ThinkIn 3D Mataró?

Que es tiri a la piscina, perquè segur que els ajuden i aprenen molt. I, sobretot, que val molt la pena perquè t’ofereixen mentoring expert en tots els àmbits que et siguin necessaris, a més de la possibilitat de testejar i prototipar, a un preu que realment és molt simbòlic. Tot el que necessites t’ho poden oferir.

Com veus 3Dtres en 5 anys?

A mi m’agradaria dedicar-m’hi al 100%. És un projecte molt maco on, malgrat a vegades anem desbordats, tots tres gaudim i la gent està molt contenta amb els productes que fem. Personalment em sento molt realitzada, i si amb l’ajuda del ThinkIn 3D aprenem i sabem com anar escalant el projecte poc a poc, jo crec que d’aquí a 5 anys tot tres ens hi podrem dedicar i ser reconeguts com una empresa enfocada a fer producte personalitzat i arrelat a la nostra cultura.