ThinkIn3D Mataró és el teu nou espai de referència
La fabricació additiva és una tecnologia clau de la indústria 4.0. Sovint se’n parla com una eina decisiva per a què les empreses siguin innovadores i competitives però, com poden incorporar la impressió 3D les pimes i micropimes d’una manera efectiva? Precisament per a transferir aquesta tecnologia com un catalitzador de la competitivitat s’ha creat ThinkIn 3D Mataró, l’acceleradora de fabricació additiva.
El ThinkIn 3D es va presentar oficialment el desembre de 2022, en un acte on van assistir un centenar d’empreses interessades en la tecnologia d’impressió 3D. En la trobada van participar diversos experts en l’àmbit de la innovació i l’emprenedoria que van posar en context la importància d’aquest equipament singular. En aquest espai hem volgut recollir l’esperit del projecte, que tot just comença a caminar.
Punt de trobada entre pimes i innovació
Comencem per l’inici: aquesta nova infraestructura s’ubica al TecnoCampus Mataró, en un espai de 700 m2 amb equipament polivalent i flexible per donar resposta a múltiples aplicacions. Qui coneix molt bé l’esperit amb què neix aquest equipament és el director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, que defineix el ThinkIn 3D Mataró com una infraestructura que facilita l’acompanyament de les empreses per a l’adopció de la tecnologia d’impressió 3D, sobretot en startups, pimes i micropimes.
De fet, el que diferencia el ThinkIn 3D és que segueix un model en forma de T, perquè té una especialització vertical molt clara en aplicacions de l’àmbit de la salut i del benestar de les persones, però també una visió horitzontal que pretén arribar a empreses de la resta de sectors. El nexe comú és que es tractin d’empreses que vulguin innovar en base a la tecnologia de la impressió 3D.
Les empreses que volen innovar tenen un nou espai de referència: ThinkIn 3D Mataró, la incubadora de fabricació additiva
Aquesta incubadora busca mobilitzar recursos que tinguin impacte real, tant en les persones com en el context territorial. En aquest sentit la fabricació additiva, que de manera informal es coneix com a impressió 3D, és una tecnologia disruptiva perquè permet abordar models de negoci diferents, amb altres criteris a l’hora de dissenyar i amb molt de recorregut.
Una aposta per a tots els sectors
En un moment d’incertesa i de crisi com l’actual, la transformació es dibuixa com un ingredient que, conjuntament amb el talent i el treball, pot impulsar l’èxit de les empreses. Esteve Almirall, director del Center for Innovatrion in Cities i amb una dilatada experiència en el sector de les TIC de negocis, és un ferm defensor de les tecnologies d’ús comú per a fer realitat aquesta transformació. Almirall, que va realitzar la ponència de presentació del ThinkIn 3D Mataró, explica que ”moltes vegades, les polítiques d’innovació s’enfoquen a crear i accelerar empreses o a empènyer sectors concrets, però hi ha una altra manera de fer-ho que pot beneficiar molts més sectors: apostar per tecnologies d’ús general com la intel·ligència artificial, la impressió 3D, el núvol, etc.”. Així doncs, apostar per aquest tipus de tecnologia general vol dir apostar per tots els sectors, i el ThinkIn 3D Mataró és una eina per possibilitar que això sigui una realitat en l’àmbit de la fabricació additiva.
Una xarxa d’incubadores d’alta tecnologia
Aquest nou espai de transferència de la impressió 3D és una peça clau dins d’un ecosistema molt ric d’incubadores d’alta tecnologia. I és que actualment a Espanya existeixen 23 incubadores, 13 de les quals ja estan en funcionament amb l’objectiu de fomentar la innovació en les micropimes. José Luis Bonet, president de la Fundación INCYDE afirma que és la xarxa més gran d’incubadores d’alta tecnologia d’Europa, i s’ha fixat uns objectius ambiciosos: “incubar un total de 2.500 empreses de base tecnològica que hauran creat 45.000 llocs de treball directes en territori espanyol l’any 2025.
ThinkIn 3D Mataró és un projecte impulsat per TecnoCampus, amb finançament de Fons Feder de la Unió Europea a través de la Fundación Incyde i l’Ajuntament de Mataró. La Fundación Incyde és el resultat de la unió de totes les Cambres de comerç d’Espanya i té com a objectiu incentivar la creació i consolidació d’empreses. De fet, des de l’any 2000, INCYDE ha invertit més de 330 milions d’euros en acompanyar emprenedors i empreses de tot el territori apostant per la innovació i la formació com a eines centrals.
L’acceleradora de fabricació additiva ThinkIn3D Mataró afavoreix el desenvolupament econòmic del teixit de pimes i micropimes
Una infraestructura singular en un espai d’innovació
El fet que ThinkIn 3D Mataró s’ubiqui en un espai pensat per a l’emprenedoria i la disrupció no és secundari. L’alcalde de Mataró, David Bote, posa sobre la taula el fet que “TecnoCampus aporta talent i innovació, dues apostes que formen part de l’ADN de la ciutat de Mataró, i ho fa donant suport a la internacionalització, impulsant la formació per preparar-nos pel futur i posant al servei de les empreses eines per afavorir la seva competitivitat”. L’acceleradora de fabricació additiva ThinkIn 3D Mataró és un projecte transformador que obre una porta al futur per la seva capacitat d’ajudar a la innovació entre el teixit econòmic del territori.